Nieuw gezondheidscentrum voor complete voetzorg in ‘s-Gravenzande

De laatste sporen die doen denken aan de voormalige Rabobank aan het Marktplein in ’s-Gravenzande zijn gewist. Als alles volgens planning verloopt zal medio januari 2019 een nieuw gezondheidscentrum worden geopend dat geheel in het teken zal staan van complete voetzorg. Het kan podotherapeut Mike Barensen als initiator van het plan niet snel genoeg gaan. Zijn wens om gecentraliseerde (voet)zorg met verschillende specialisaties aan te kunnen bieden krijgt eindelijk gestalte. “Ik ben al een paar jaar bezig om de haalbaarheid te onderzoeken van een centrum dat geheel of grotendeels in het teken zal staan van voetzorg. Een dergelijk project van de grond tillen vereist veel tijd en de nodige energie. Met name de factor tijd ontbrak. Door de komst van collega Samantha van Schie is de werkdruk minder en hebben we de wachttijden tot een minimum terug weten brengen. Een ander deel van ons wensenpakket is het vergroten van de behandelcapaciteit in de regio; sinds kort hebben we onze activiteiten kunnen uitbreiden met vestigingspunten in o.a. Monster, Hoek van Holland, De Lier, Loosduinen, Maasdijk en binnenkort ook Poeldijk. Hiermee komen we tegemoet aan de wens van onze patiënten om voetzorg binnen de eigen omgeving te kunnen aanbieden”, aldus Barensen, die ons meeneemt naar het Marktplein en wijst op de gevels aan de zij- en voorkant die geheel vervangen gaan worden. Het is slechts een klein deel van de metamorfose, zo zal later blijken.

Samenwerking
Bij de bouw van het nieuwe gezondheidscentrum maken bereikbaarheid, toegankelijkheid, multidisciplinaire samenwerking en gezelligheid deel uit van het voor de regio unieke concept. Het pand heeft een oppervlakte van zeshonderd vierkante meter, verdeeld over drie etages. Mike geeft ons een rondleiding door grote, lege ruimtes waar straks diverse specialisaties zullen worden gehuisvest. De loodzware kluisdeur in de kelder herinnert aan het bankverleden en zal de entree worden van een van de opslagruimtes. “Wat we hier in de nabije toekomst gaan doen is eigenlijk niets anders dan we al jaren doen; de klachten van onze patiënten in kaart brengen en deze trachten te verhelpen. Helaas kunnen we niet iedereen helpen. Het kan ook zijn dat we signaleren dat een andere specialisatie nodig is om de klachten te verhelpen. Denk hierbij aan (manueel) fysiotherapeut, oefentherapeut, etc. In dat geval verwijzen we door naar bij ons bekende collega’s met wie we intensief samenwerken. Indien we geen afwijkingen constateren verwijzen we weer terug naar de (huis)arts”. Het woord ‘samenwerken’ is gevallen. Welke disciplines kunnen we straks aan het Marktplein 5 terug vinden? Mike: “We zien het aantal voetklachten alsmaar toenemen. Het snel en goed aanbrengen van een aanpassing in of aan (sport)schoeisel bijvoorbeeld is voor een podotherapeut, maar zeker voor de patiënt van wezenlijk belang. Daarnaast is een goede voorlichting en het aanbieden van het juiste schoeisel misschien nog wel belangrijker. Vandaar dat we met Van Dalen voet & schoencentrum gaan samenwerken. Dit is een onderdeel van Westland Orthopedie. Al jaren een begrip in de regio. Op de begane grond zal een schoenenwinkel worden gehuisvest zodat men niet alleen kwaliteit schoeisel kan kopen, maar dat eventuele aanpassingen heel snel kunnen worden gerealiseerd”.

 

Versterking Haaglanden Medisch Centrum zal ook deel uit gaan maken van het nieuwe gezondheidscentrum. Mike: “We zijn trots op de aanwezigheid van een revalidatiearts en vaatchirurg van het HMC. Zij dragen bij aan een goede voetzorg in de regio, niet alleen in ’s-Gravenzande. Van Mil Osteopathie en medisch pedicure Wijnbergen breiden uit en verhuizen ook met ons mee; de praktijken van Laura en Wieneke zijn nu nog gevestigd aan het Graaf Florisplein, waar wij met Podotherapie Westland ook te vinden zijn. Op het gebied van diëtiek krijgen we versterking door de komst van Lijfstijl Diëtisten. Maar ook voetzoolreflextherapie is wederom vertegenwoordigd en krijgt een eigen ruimte”, aldus Mike, die ook samenwerkt met medisch pedicures in de gehele regio. “In ons land komen er dagelijks diabetespatiënten bij. Ook wij zien steeds vaker patiënten met z.g. risicovoeten. Het is dan ook zaak dat een screening snel plaats vindt waarna een behandelplan wordt opgesteld. Bijvoorbeeld in geval van wonden aan de voeten. Daarna kan er in de eigen woonplaats door een plaatselijke pedicure worden behandeld”.

Na de rondgang door de vele ruimtes, staan we weer bij de uitgang. “Het leukste voor het laatst”, glimlacht de ’s-Gravenzander, die eindelijk zijn ultieme wens in vervulling ziet gaan. “Op deze plaats bij de voormalige bankentree komt een horecagelegenheid om de patiënten te verwennen. En met lekker weer kan dat ook op het terras voor ons pand”.